It is currently Sat Jul 22, 2017 11:36 am





Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
 SAMPAH 
Author Message

Joined: Wed Dec 10, 2008 7:00 pm
Posts: 12
Location: Nasr City,Cairo
Post SAMPAH
Harap-harap apa yang saya tulis ni tak merosakkan bahasa..hehe
Ni saya taip on the spot nih.. :)

SAMPAH..
Kau sentiasa bersama,
Ku toleh ke kiri kau ada,
Ku toleh ke kanan kau ada,
Kat belakang aku pon ko ada.

Oh Sampah,
Kenapa ko dipanggil sampah,
kalau ko dikitar semula bukanlah sampah namanya.

Oh Sampah,
Ko tak marah walaupun dipijak,
ko tak marah walaupun diinjak,'
Tapi,
Betulkah sampai begitu sekali?

Oh Sampah,
Aku mengerti kepayahan ko sampah,
Betapa susahnya ko untuk kembali ke 'rumah' ,
Walaupun 'rumah' ko di sebelah,
Tiada insan yang bersusah payah,
Membantu ko masuk ke 'rumah'

Oh Sampah..... :D

MARILAH MENJAGA KEBERSIHAN.


Mon Dec 15, 2008 5:53 pm
Profile E-mail YIM
User avatar

Joined: Fri Dec 12, 2008 11:56 am
Posts: 36
Location: Tanta, Egypt
Post Re: SAMPAH
Saya bukan ahli bahasa, tak tahu nilai gaya bahasa puisi, tatabahasanya, liuk lentok bahasanya, melankolik atau tak, tak tahu metaforanya...metal gear solid tahulah.Huhu.
Tapi nak respon gak dr sudut realiti.. :D

Nampaknya penulis rasa 'terancam' dengan sampah. Sbb ke mana2 penulis pergi, sampah seolah-olah 'ikut' penulis.

Ni SAMPAH yg mcm mana dimaksudkan agknya? SAMPAH berkoma atas ke? thehehe. ;)


Tue Dec 30, 2008 8:37 pm
Profile E-mail YIM WWW

Joined: Wed Dec 10, 2008 7:00 pm
Posts: 12
Location: Nasr City,Cairo
Post Re: SAMPAH
actually pada asalnya sampah dalam puisi ni adalah sampah secara realitinya.Sampah!Sampah yang kita nampak sekeliling kita ni.
Tetapi after ibnu question,i look and read again at that puisi dan saya terfikir maybe sampah dalam ni bleh la tergolong sekali mereka yang berada dalam kegelapan.
Jadi apa usaha kita untuk kembalikan 'sampah' ini ke 'rumah' mereka.Yakni jalan yang lurus.ok. :)


Wed Jan 07, 2009 2:24 pm
Profile E-mail YIM

Joined: Sun Mar 29, 2009 9:29 pm
Posts: 35
Post Re: SAMPAH
bagus puisi ni...walaupon idea penulis datang on the spot,tapi amat mendalam dari kaca mata ku..thankss berkongsi isi hati bersama kami...shering is caring.. :D


Wed Apr 01, 2009 7:40 am
Profile E-mail
User avatar

Joined: Fri Dec 12, 2008 11:56 am
Posts: 36
Location: Tanta, Egypt
Post Re: SAMPAH
Moga2 caring tu tak kering.
Jgn kering idea. Nak lagi puisi... :D


Mon Apr 06, 2009 2:51 pm
Profile E-mail YIM WWW

Joined: Tue Feb 24, 2009 9:22 am
Posts: 24
Location: madinatul ahlam
Post Re: SAMPAH
1stly baca puisi ni..mesti mau gelak dlu :D

erm, nmpk mcm lucu, tp ada realitinya..
otometik terbayang bumi mesir..huhu
x igt kalam siapa, ***a dgr dr seorg ust yg berceramah di markaz dpmi,
lbih krg dr mafhum kata2 beliau,
"Aku pergi ke negara2 Barat, aku lihat banyak nilai2 Islam di sn, tetapi bila aku pergi ke negara2 Islam (kebanyakkannya)..tiada nilai2 Islam seperti mn yg terdapat di negara Barat td.."
mksud beliau adlh dr sudut kebersihan (main topic), budi bhs dll..
kita tgk skitar mesir ja...haish3.. :|

psst,
sbb cekgu displin kt skola dlu grg, dh terbiasa smpai skrg klo ada smpah (hasil ana sndiri,bkn smpah yg mrata kt mesir ni.hu3), msti msuk dlm poket@ beg yg di bw ;)
ops, x smua tmpt kt mesir ni byk smpah tau!..mcm alex kwsn perlancungan terutamanya, iAllah masih terpelihara lg..hehe ;)


Tue Apr 07, 2009 4:40 pm
Profile E-mail YIM
User avatar

Joined: Fri Dec 12, 2008 11:56 am
Posts: 36
Location: Tanta, Egypt
---------
Post Re: SAMPAH
pelita wrote:
psst,
sbb cekgu displin kt skola dlu grg, dh terbiasa smpai skrg klo ada smpah (hasil ana sndiri,bkn smpah yg mrata kt mesir ni.hu3), msti msuk dlm poket@ beg yg di bw ;)

Klu smph2 kt Mesir ni nk msuk beg, alamat... xmuatlah... hahai. :D


Fri Apr 24, 2009 11:37 pm
Profile E-mail YIM WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron